Soorten diabetes

Er bestaan 2 verschillende soorten diabetes, type 1 en type 2. Zelf heb ik type 1. 
 

Type 1 Diabetes

Deze vorm wordt ook wel insuline-afhankelijke diabetes genoemd. Het wordt veroorzaakt doordat de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier absoluut geen insuline meer kunnen maken. De aandoening ontstaat doordat het eigen afweerapparaat de beta-cellen, die insuline produceren, vernietigen.

De diagnose wordt meestal gesteld naar aanleiding van klachten als dorst en veel plassen en gewichtsverlies. Het bloedglucosegehalte is veel te hoog en soms zijn er ketonen in de urine. In ernstige gevallen kan verzuring van het bloed, en uiteindelijk coma optreden. Dit type diabetes komt voor bij ongeveer zes op de duizend mensen, dat is 0,6% van de Nederlandse bevolking.

Behandeling bestaat uit injecteren van insuline, dat in deze situatie levensreddend is. Wanneer bij iemand type 1 diabetes wordt vermoed, is acute verwijzing naar een specialist (kinderarts of internist-endocrinoloog) noodzakelijk. Mensen met type 1 diabetes moeten meestal viermaal per dag insuline per injectie toedienen; meestal is dit snelwerkende insuline vóór de hoofdmaaltijden, en middellangwerkende insuline voor het slapen gaan.


Type 2 Diabetes

Dit werd vroeger ook wel niet-van-insuline-afhankelijke diabetes genoemd. Hierbij maakt het lichaam wel insuline, maar de glucose kan toch niet in de cel worden opgenomen. Ook al maken de eilandjes van Langerhans voldoende insuline, de lichaamscellen zijn minder gevoelig voor insuline. Daardoor kan de glucose de cel niet voldoende of snel genoeg in. Men spreekt dan van insuline-resistentie. Dit betekent 'weerstand tegen insuline'. Daarnaast maakt de lever extra glucose aan, ook al is de bloedsuikerspiegel reeds verhoogd. Deze spiegel zal daardoor nog verder stijgen.

Deze vorm van diabetes komt vooral voor bij mensen die veel te zwaar zijn; 85% van de mensen met type 2 diabetes heeft overgewicht. 15% heeft bij vaststellen van de aandoening echter een normaal gewicht. Deze vorm van diabetes openbaart zich meestal pas op oudere leeftijd, gewoonlijk boven de 40 jaar. Echter, door onze veranderde leef- en eetgewoonten, en het feit dat we steeds dikker worden, ontstaat type 2 diabetes op steeds jongere leeftijd, soms zelfs vóór het 20e levensjaar.

De klachten en verschijnselen van type 2 diabetes zijn dezelfde als die van type 1. De klachten treden echter alleen veel geleidelijker op, omdat de werkzame hoeveelheid insuline in het lichaam veel langzamer afneemt dan bij type 1 diabetes. Vaak wordt de diabetes bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij bloed- of urineonderzoek voor een keuring. Type 2 diabetes komt voor bij dertig tot veertig op de duizend mensen, dat is 3 - 4 % van de Nederlandse bevolking.


Symptomen van diabetes

Veel voorkomende klachten en verschijnselen bij diabetes zijn:

- Sufheid, moeheid
- Veel plassen
- Hevige dorst
- Geen honger
- Afvallen
- Huidinfecties, zoals steenpuisten
- Wondjes die niet of maar langzaam helen
- Jeuk
- Wazig zien
 

De behandeling

Doel van de behandeling is normaliseren van de stofwisseling. De normale bloedsuikerspiegel varieert tussen de 4 en 7 mmol/l (millimol per liter). Bij iemand met diabetes kan deze spiegel tot zeer hoog, soms wel 30 of 40 mmol/l, oplopen. Door de bloedsuikerspiegel te normaliseren zullen de klachten verdwijnen, en de kans op complicaties op de lange termijn worden verkleind.

De basis van de behandeling is een voedingsadvies. Dit geldt voor beide typen diabetes. Het komt in feite neer op het gebruiken van gezonde voeding die meehelpt een evenwichtig bloedsuikergehalte te handhaven. De diëtlst zal dit voedingsadvies doorspreken en helpen met de samenstelling van de dagelijkse maaltijden. Ook is het advies voor regelmatige lichaamsbeweging te zorgen.

Mensen met type 1 diabetes dienen insuline te spuiten. Het plotselinge tekort aan insuline moet immers opgevangen worden, omdat het lichaam zelf het niet meer maakt. Insuline moet altijd worden toegediend per injectie. Het is de enige manier waarop het kan werken. De moderne behandeling omvat of het tweemaal per dag toedienen van een mengsel van kort- en middellang werkende insuline, of een schema waarbij 4-maal per dag, te weten voor iedere maaltijd en voor het slapen gaan, insuline wordt toegediend. Bij inspanning, stress en dergelijke zijn aanpassingen van de hoeveelheden toe te dienen insuline nodig.

Mensen met type 2 diabetes kunnen soms volstaan met het volgen van het voedingsadvies. Voor mensen die te zwaar zijn geldt als allerbelangrijkste motto: AFVALLEN. Vaak zijn echter tabletten, of in een later stadium insuline noodzakelijk, om de diabetes goed in te stellen. Er zijn meerdere soorten tabletten:

sulfonylurea en meglitinides; zij stimuleren de afgifte van insuline door de alvleesklier

metformine; vermindert de productie van glucose door de lever

alpha-glucosidase remmers; vertragen de opname van glucose uit de darm na een maaltijd

thiazolidines; verbeteren de werking van insuline en verminderen insuline resistentie.

Vaak wordt metformine als eerste medicament voorgeschreven. Bij mensen met een normaal gewicht is behandeling met middelen, die de insuline afgifte stimuleren, verstandiger, of zelfs direct starten met insuline behandeling.

 

hieronder vindt u een link om te testen of u zelf misschien diabetes heeft.

https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/diabetes-mellitus/heb-ik-diabetes/item33268